omgeving....

Ligging

Haulmé

Haulmé

 

 

Het plaatsje Haulmé wordt gekenmerkt

door natuur, rust, een schitterend landschap dat uitdaagt voor

tracking en beleving van

outdoor activiteiten.

 

 

Hieronder volgen enkele tips

voor activiteiten in de omgeving.

Charleville-Mezieres

Charleville-Mezieres

Een bezoek aan de hoofdstad van de Ardennen, Charleville-Mezieres. In het centrum ligt de `Place Ducale`. Een zeer indrukwekkend plein waar omheen arcadehuizen staan in Louis XIII-stijl. Door een poort naat het Musée de l´Ardenne kom je op een mooi pleintje waar de klok ´Horloge du Grand Marionnettiste´ staat. Elk uur van de dag is er 2 minuten een andere scène uit het verhaal van de vier Heemskinderen. Op zaterdagavond zijn alle scènes te bewonderen. Ook een mooie winkelstad!

 

Klik hier voor meer info over Charleville-Mezieres

Leuke routes!

Rocroi
Rocroi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • De Vestingwerkenroute (140 km)
 • De Legendenroute (65 km)
 • De Vestingkerkenroute (150 km)
 • De Bossen-, Meren- en Abdijenroute  (260 km)
 • De Rimbaud-Verlaineroute (150 km)
 • De Champagneroute (690 km)


Zo'n 2000 jaar geschiedenis herleeft langs de 'Vestingwerkenroute' die de bezoeker door het Maasdal en over het Plateau van Rocroi voert. Voorts door de dichte bossen en langs weiden van de Lotharingse Ardennen. Zeer de moeite waard op deze trip is een bezoek aan Fort de Maginotlinie in het plaatsje Villy-la-Ferté. Op 18 mei 1940 vielen de Duitsers het bolwerk van La Ferté aan, bliezen de schietgaten van de gepantserde geschutskoepels op, wierpen de pantsertoren van het verdedigingswerk omver en gooiden in de soldaten-behuizingen granaten naar binnen. In totaal 104 Franse soldaten lieten hierbij het leven. Een fort van de Magninotlinie is voor het publiek te bezichtigen en toont hoe de militairen destijds- 35 meter onder de grond- in angstige spanning op de vijand zaten te wachten.

 

Via 'De Legendenroute' van Maas en Semoy maakt u kennis met talrijke 'bespookte' bossen van de Ardennen. In de Middeleeuwen dacht men dat hier ook leeuwen en draken woonden. Wie in de bossen verdwaalde kwam daarom nooit meer terug. De Franse Ardennen vormen tevens het toneel van de beroemde legende over de vier Heemskinderen; de vier broers die op hun vermaarde ros Beiaard vluchtten om aan de wraak van Karel de Grote te ontkomen. Het architectonisch erfgoed in de Franse Ardennen is uitzonderlijk. In deze bossen kunt u lekker wandelen en met een beetje fantasie waant u zich weer in de middeleeuwen.

 

'De Vestingkerkenroute', voert u in de landstreek van de Thiérache langs een reeks opmerkelijke vestingkerkjes, kasteeltjes en versterkte boerderijen. Een schilderachtige omgeving bovendien van mollige heuvels en weelderige bossen. Het architectonisch erfgoed in dit gebied is uitzonderlijk. De 15 versterkte kerken met hun hoektorens, slottorens en schietgaten zijn daar- naast al het andere- indrukwekkende getuigen van. Het wapengekletter dat al lang is verstomd heeft hier plaats gemaakt voor een sfeer van eeuwenoude rust en vrede. Dit is een leuke route voor de auto en motor.

 

'De Bossen-, Meren-, en Abdijenroute' behelst een betoverende tocht te midden van bossen, meren, eilanden en vennen, waar de monniken in vroeger tijden al zo van hielden. Onder meer het Kartuizerklooster van Le Mont-Dieu en de, in de 13e eeuw door de Benedictijnen gebouwde gotische abdijkerk van Mouzon, bieden interessante mogelijkheden om de historie van het Franse kloosterleven te ontdekken. Langs deze route in Frankrijk treft u bovendien een groot aantal bijzondere kerken, zoals die in Vouziers de Saint Maurille met zijn indrukwekkende Renaissence portaal en Malmy met zijn piepklein romaanse kerkje. Douzy ontvangt u ook nog eens met een museum dat de hele geschiedenis van de luchtvaart omvat.  

 

Ter herinnering aan Rimbaud en Verlaine heeft de VVV van de Franse Ardennen een 150 kilometer lange route uitgezet door de streek. Dit bewegwijzerde traject langs herinneringen aan de twee poëten kunt u fietsen of met de motor of auto afleggen. Het startpunt is aan de grens met België in Givet en loopt via het bosrijke noorden en Charleville-Mézières naar het geboortedorp van Rimbaud, Roche. In het zuiden van het departement zijn veel herinneringen aan Verlaine. In Rethel gaf hij bijvoorbeeld les in Frans, Engels en geschiedenis. Later raakte hij bevriend met één van zijn leerlingen en vestigde zich in de boerderij Malval. In Juniville is in de voormalige herberg Le Lion d’Or een museum aan Verlaine gewijd. De Rimbaud-Verlaineroute neemt u ook mee langs verschillende kastelen, bezienswaardige kerken en uitzichtpunten in Noord Frankrijk.

 

De bewoners van de champagne demonstreren op overtuigende wijze hun gastvrijheid, vele kelders staan open voor bezoek en ieder jaar worden er honderdduizenden mensen rondgeleid. Om de vele toeristen de weg te tonen naar alle mooie plekken en de talrijke kleinere wijnbouwers loopt doorheen de Champagne de 'Route Touristique du Champagne', deze route is in zijn totaliteit 690 km. lang. Het is een kwestie van de borden volgen. Afhankelijk van hoeveel u wilt rijden en in de auto of op de motor wilt zitten, rijdt u van plaatsje naar plaatsje en van kelder naar kelder. Omdat de route zo lang is, de route gaat door drie departementen, raden wij u aan bij de lokale VVV's een brochure op te halen. U krijgt dan uitvoerige informatie over het deel van de route van het departement waarin u zich bevind. U hoeft natuurlijk niet de gehele route te rijden. U kunt uit verschillende onderdelen van de route kiezen.

Leuke uitstapjes!

 • Fort chateaux Sedan. Dit is het grootste kasteel c.q. fort van Europa. Een echte aanrader, wanneer u van oude monumenten houdt. Via een soort cassetterecorder is wordt u in Nederlands door het enorme complex rondgeleid. Ontdek het leven van de XV en XVI eeuw, uit de tijden van het prinsdom van Sedan. Meer dan 35.000 m², 500.000m³ metselwerk, zeven niveaus konden 4.000 manschappen huisvesten. Met de nieuwe rondleiding l'historium genoemd, kunt u tot in de minste details het leven van vroeger inbeelden te danken aan de levensechte poppen, u maakt er een echte reis in de tijd. Dit bezoek wordt beëindigd met een audiovisueel spel.
 • Sedan is ook een aardige stad om even te bezoeken.
 • Artisanale weverij van de Pont de Sedan
  Geleid bezoek in de ambachtsmanufactuur, prachtige tapijten die er worden vervaardig voor klanten zoals de Paus Pie XII, Generaal de Gaulle, President J.F. Kennedy, de Hertogin van Windsor en minder lang geleden de Olympische Spelen van Alberville.
 • Museum van "la dernière Cartouche", 08140 Bazeilles.( Bij Sedan)
  Een bedevaart oord herdenkend aan de helden die de stad Bazielles hebben verdedigd van 31 augustus en 1 september 1870.
 • Bouillon, de voormalige woonplaats van de beroemdste kruistochtridder. Deze toeristische plaats in de Belgische Ardennen heeft vele leuke kroegen en restaurants. Een bezoek aan het kasteel is de moeite waard. Een bezoek aan het museum over de geschiedenis van Godfriet van Bouillon is meer dan de moeite waard. Een echte aanrader! Je kan hier ook lekker kajakken in de Semois.
 • De beroemde Abbaye Notre-Dame te Orval in België (Johan zijn favoriete bier!)
 • Het pittoreske plaatsje Florenville in België
 • Het fort van Villy la Ferté, in Villy
  Geleid bezoek aan de Maginote lijn, aangevallen in mei 1940 en waarvan 107 verdedigers zijn omgekomen in de ruïnes. Een indrukwekkend bezoek, die u 35 m onder de grond leidt.
 • Citadelle van Montmédy (Meuse)
  Vroeger eigendom van de baron van Chiny terug ingenomen door Frankrijk in 1659, is een indrukwekkende massa en uitstekende bewaard. Vele grote experts in oorlogstrategieën (Charles Quint, Vauban, Séré de Rivières...)lieten er een stuk geschiedenis achter.
 • De basiliek van Avioth
  Prachtige gotische kerk, gebouwd tijdens de XIII eeuw, uniek monument in Frankrijk, kreeg de titel van basiliek in 1993.
 • Onthaal paviljoen van het territorium van het everzwijn, in Mogues
  Alle informatie over alle bezienswaardigheden in de Franse Ardennen kunt u daar verkrijgen. Ze maken alle reservaties voor groepen als u hun een lijst van uw eisen voorlegt met datum en aantal personen. Dit bezoek vertelt u wat meer over het departement van de Ardennen, de thema's zoals geschiedenis, water en steen, de metaal industrie, bomen en bossen, de legendes, de grens, de oorlog, kristelijke kunst, het leven in de dorpen..., een museegrafie over het Everzwijn, met video projectie (de zondag proeven van ardeense specialiteiten waarvoor een kleine bijdrage van circa 2 euro wordt gevraagd)
 • Matton
  Een bezoek aan het arboretum en zijn rad. Een bezoek aan een moderne Boerderij (koeien kweken en melkerij)is mogelijk in het dorp. Je kunt er zelf elke dag je verse melk halen. Bij Nederlandstalige landgenoten kun je bio groenten en pluimvee kopen. De bakker komt elke morgen met Franse broodsoorten.
 • Nog meer bossen om te kunnen wandelen.
 • Diverse kleine landelijke dorpen, leuk om door heen te rijden of doorheen te wandelen. Een bezoekje aan een lokaal restaurant voor een gastvrij onthaal is ook mogelijk. Binnen 30 minuten zijn vele restaurants bereikbaar in diverse prijsklassen en kwaliteit. De prijs/kwaliteit verhouding is hoe dan ook altijd beter dan in Nederland.
 • Het natuurpark Vision de Belval. Hier kunt u herten en wilde zwijnen aanschouwen. U hoeft niet bang te zijn voor de wilde zwijnen want u rijdt met de auto door hun gebied heen. Uit de auto stappen is voor eigen rekening. Meestal zijn de wilde zwijnen niet agressief behalve wanneer zij hun biggen willen beschermen. Een groot deel van Vision de Belval is geschikt om te wandelen.
 • Kastelen in de Ardennen


  Nu hebben de tuinen en parken in deze streek over het algemeen een hoog Begonia-gehalte. Hoewel de bewoners en plantsoenendiensten erg hun best doen om de eenjarigen mooi in perkjes te schikken, zal de fanatieke Nederlandse tuinenliefhebber er niet opgewonden van raken.
  Een gunstige uitzondering is de kasteeltuin van het Château du Grand Jardin in Joinville.

  De Italiaanse renaissancetuin rond dit 16de eeuwse kasteeltje is op voorbeeldige wijze gerestaureerd. De invulling van de bloemen- en plantenperken is wel enigszins aangepast aan de moderne tijd, maar de bogen en pergola's zijn nagemaakt van oude gravures in het boek 'Songe de Poliphile' (De droom van Poliphile) uit 1544.

  Claude de Lorraine liet het kasteeltje in 1546 bouwen om vergiffenis te vragen aan zijn vrouw die hij talloze malen had bedrogen. 'La et non plus' (zij en niemand anders) en 'toutes pour une' (allen voor één) liet hij in de muren beitelen. Of zijn vrouw hem geloofde is niet bekend. Maar de beloften van Claude (wiens moeder hertogin van Gelre was) zijn 350 jaar na dato nog steeds vermakelijk.

  Ook vandaag de dag kun je nog opmerkelijke eigenaren aantreffen op de talrijke kastelen, die opengesteld zijn voor het publiek. Zoals de wat verstrooide Parijse wetenschapper dr. A. Caprani van kasteel Vilette in Glaire (4 km van Sedan). Sinds hij twaalf jaar geleden in een gekke bui het totaal verwaarloosde kasteel kocht, verdeelt hij zijn tijd tussen het uitvinden van vaccins en het knippen van zijn 200 à 300 jaar oude buxus.
  Hij is vast van plan de Franse tuin te herstellen die volgens een oud 18de eeuws plan bestond uit vier terrassen die naar de Maas (Meuse) leidden. De oude ornamenten zijn nog bijna allemaal aanwezig. Maar Caprani is helemaal alleen met zijn twee honden. Het gaat nog wel even duren voordat alles in oude glorie is hersteld.

  In een ander kasteel Château de Reynel woont de bejaarde mevrouw Leempoels, die niet eens weet hoeveel kamers het kasteel heeft. "Dan zou ik de ramen moeten tellen. Ik denk zo'n 40. Het is wel érg groot hè?", zegt ze alsof ze haar bezit voor het eerst ziet. Op deze plek hoog boven een ravijn werd in de 7de eeuw al een verdedigingsburcht gebouwd om het dorp Reynel te beschermen.

  In de 17de eeuw verrees op de resten een kasteel dat in de 19de eeuw door de graaf van Reynel werd hersteld en uitgebouwd. In 1941 sloopten de Duitsers een groot deel van het interieur, zodat de Leempoels die het in 1942 kochten hun handen vol hadden aan de wederopbouw. Tussen de kunstvoorwerpen, die de Belgische fabrikant in de loop van de jaren verzamelde, hangen de schilderijen van zijn oom: Jef Leempoels.

  Van amateurisme en bescheidenheid heeft Alexe de Salignac Fenelon van Château de Cirey in Cirey-sur-Blaise geen last. Professioneel leidt ze ons rond in het kasteel, waar Voltaire tussen 1733 en 1749 zijn toevlucht zocht bij de Markies van Chatelet.
  Op het oude 10 Franc-biljet staat Voltaire met dit kasteel afgebeeld, waaraan hij een gebouw liet toevoegen, een terras en een fraaie gebeeldhouwde poort. Hoewel hij het uitstekend kon vinden met de geleerde markiezin Emilie, met wie hij de werken van Newton vertaalde, verveelde hij zich ook vaak. Hij klaagde dat hij in de eenzaamheid van het platteland de wolven hoorde huilen. Om zich de amuseren bouwde hij op zolder een theatertje.
  Momenteel worden de decorstukken van dat theater gerestaureerd door Valerie Tremoulet, die ook de theaterstukken van Versailles en Compiegne onder handen nam.

  Voor de kinderen is de gigantische burcht van Sedan misschien wel wat spannender dan de genoemde pretkastelen. Hij werd gebouwd door Evrard de la Marck tussen 1424 en 1430 en ook nog bewoond door de Nederlandse Elisabeth van Nassau. Zij was de tweede vrouw van Henri de la Tour d'Auvergne, die via zijn eerste vrouw Charlotte de la Marck de burcht in bezit kreeg.
  Ook leuk voor kinderen is varen op de Maas (je kunt compleet ingerichte woonboten huren) en een bezoek aan het natuurpark van Sept-Saulx, waar je over vlonders een wandeling door het veenmoeras kunt maken.

  Omschrijving van het klimaat:

   

  In het algemeen kunnen wij zeggen dat gemiddeld het weer in Noord Frankrijk net iets beter is dan in Amsterdam. De zomers zijn een paar graadjes warmer en in de winter een paar graadjes kouder. De hoeveelheid regen is vergelijkbaar doch in maart en april lijkt het iets natter dan in Nederland. Qua zonuren is het in Haulmé iets beter gesteld.

  De lucht is aanmerkelijk droger dan in Nederland. Het is meer een land- dan een zeeklimaat. Het is bij 30 graden in de zomer ook veel beter uit te houden. De zon brandt op deze hoogte ook veel feller. In de zomer, maar ook in de voorjaarszon kan je zonder smeersels behoorlijk verbranden. U bent gewaarschuwd!

  In de winter is er een goede kans op sneeuw. In de Belgische Ardennen wordt regelmatig gelanglauft. Denkt u wel aan winterbanden of sneeuwkettingen? Het is er behoorlijk heuvelig.